HACCP

 

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (υπ. αριθμ. Υ1γ/ΓΠ/οικ 96967/2012 Υγειονομικής Διάταξη) αλλά και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους (πχ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476/14-01-2013 του Υπουργείου Υγείας), η εφαρμογή του HACCP είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ και επιχειρήσεις της ομάδας HORECA (καφετερίες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ζυθοπωλεία, γρήγορου φαγητού κλπ).

 

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων οφείλουν να θεσπίζουν, εφαρμόζουν και διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάση των αρχών HACCP.

 

Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις όπου απαιτείται η εφαρμογή πλήρους συστήματος HACCP είναι οι επιχειρήσεις των άρθρων 11 και 12, της υπ.αριθμ Υ1γ/ΓΠ/οικ 96967/2012 Υγειονομικής Διάταξης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι:

  • Καταστήματα μαζικής εστίασης (πλήρους και πρόχειρου γεύματος), καφέ και επιχειρήσεις περάτωσης έψησης.
  • Εστιατόρια, καφέ, χώρος παροχή πρωινού και σνακ μπαρ ξενοδοχείων.
  • Εργαστήρια παραγωγής τροφίμων (όπως εργαστήρια κατεψυγμένων ημιέτοιμων προϊόντων, εργαστήρια συνεταιρισμών, επιχειρήσεις catering, τυροκομεία κτλ).
  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και πώλησης τροφίμων (όπως ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια ελαιολάδου, μελιού, αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων κτλ).
  • Αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και πρατήρια πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και γλυκών.
  • Επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών (super market, mini market, αποθήκες χονδρικής πώλησης και τροφοδοσίας κτλ).

 

Ένα στοιχείο το οποίο παρεξηγείται είναι το ότι «δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή της μελέτης (HACCP) ως δικαιολογητικού για την αδειοδότηση. Όμως κατά τον έλεγχο της γνωμοδότησης από την Υγειονομική Υπηρεσία θα ελέγχεται η συμμόρφωση στις αρχές του HACCP, η τήρηση των προαπαιτούμενων και τα αρχεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί ούτως ή άλλως η εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην εφαρμογή του Συστήματος Αυτοελέγχου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Πιστοποίηση του συστήματος είναι απόλυτα ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και αποτελεί ΜΟΝΟ την καλή μαρτυρία ότι η επιχείρηση εφαρμόζει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

 

Σημείωση: Προς αποφυγή παρερμηνείας, σας ενημερώνουμε ότι οι επιχειρήσεις ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ να έχουν πιστοποίηση για το σύστημα HACCP, όμως ΟΦΕΙΛΟΥΝ να εφαρμόζουν το σύστημα HACCP. Οφείλουν να εφαρμόζουν ΟΛΑ όσα προβλέπονται στο Φάκελο Τεκμηρίωσης και να τηρούν τα σχετικά αρχεία.

 

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

Ενημερωτικά δελτία
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ: 2410 250772

Fax: 2410 250382

Email: info@ffsimv.gr

Find Us

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι και έγκυρα για Επιδοτούμενα Προγράμματα και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες.
Go to Top