ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014 – 2020

 

Έως το τέλος του μήνα, θα έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από τα μισά προγράμματα του συνόλου του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και έως το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί μια πλειάδα δράσεων.

 

Αναλυτικά οι νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που αναμένονται και θα παρέχουν έως και 100% επιδότηση είναι:

 • Ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων. Αφορά την ίδρυση τουριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

 • Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά, κυρίως, τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

 • Δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

 • Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ. Αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

 • Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ε&Τ Συνεργασίας. Πράξη επιχορήγησης ελληνικών φορέων που συμμετείχαν επιτυχώς σε κοινές προκηρύξεις υποβολής προτάσεων των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs, με ελάχιστο συνολικό προϋπολογισμό 16 εκατ. €.

 • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας για την αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €.

 • Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας για τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα , με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. €.

 • Αναβάθμιση εταιρειών franchising.

 • Αναβάθμιση επιχειρήσεων Λιανεμπορίου στους τομείς Εξοικομόμηση Ενέργειας, των Logistics,  Τεχνολογιών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.

 

Παράλληλα στα μέσα Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ο β” κύκλος των προσκλήσεων για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας:

 • Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιδότηση 100% με συνολικό προϋπολογισμό 50εκ.€,

 • Νεοφυής επιχειρηματικότητα, επιδότηση 100% με συνολικό προϋπολογισμό 48εκ.€,

 • Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιδότηση έως 50% με συνολικό προϋπολογισμό 140εκ.€.

 

Όσον αφορά τις πρώτες τέσσερις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ) για τους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις (α” κύκλος), αναμένεται η αξιολόγηση των προτάσεων να ολοκληρωθεί άμεσα και η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις ‪8.500-9.500 αιτήσεις) να ξεκινήσει μέσα στο 2016. Συγκεκριμένα η το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί και άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και για τις άλλες δράσεις. Επομένως, είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν να ξεκινήσει εντός του 2016.

 

Δείτε εδώ τα τρία 3 νέα ενημερωτικά έντυπα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού:

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410250722 & 2410250382 και μαζί θα εξετάσουμε τις δυνατότητες ένταξής σας στο παρόν πρόγραμμα.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας!

 

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

Ενημερωτικά δελτία
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ: 2410 250772

Fax: 2410 250382

Email: info@ffsimv.gr

Find Us

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι και έγκυρα για Επιδοτούμενα Προγράμματα και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες.
Go to Top